about Joy

©JoyDekok2017

___________________________________________________________

Joy Dekok

Fotograaf, Kunstenaar, Beeldbewerker

Everything Matters design

Joy Dekok (Nijmegen, 1965) koos ruim dertig jaar geleden voor het vak van fotograaf. De opleiding tot vakfotograaf en de studie Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem (ArtEZ) vormen de basis voor zowel haar portretten als haar vrije werk… een zoektocht naar het tonen van het wezenlijke van de werkelijkheid maar wèl met een knipoog.

Joy wil met haar werk verhalen vertellen die er schilderij-achtig uitzien en tijdloos zijn; niet gebonden aan één moment of gebeurtenis. “Vooral ook bij mijn portretten vind ik het belangrijk dat die na jaren nog de aandacht waard zijn; dat ze niet zozeer een momentopname zijn, maar dat het beeld opgetild wordt naar iets dat niet tijdgebonden is, dat iets wezenlijks vertelt over de geportretteerde persoon. “

Quote: “Ik streef naar tijdloosheid bij het maken van beelden”

“Ik wil iets maken dat mensen laat kijken naar het innerlijke van het beeld; dat is iets anders dan het innerlijk van het geportretteerde, terwijl het tegelijkertijd weergeeft hoe ik de persoon, dier of een voorwerp zie en hoe die zichzelf laten zien aan mij. Ik creëer een beeld en daar ontstaat bij mij een gevoel bij, een emotie, een idee, daar werk ik aan en ik stop pas als het voor mij goed voelt, dat wil zeggen klopt qua sfeer, pas dan is het voor mij af. “

‘Goed’ voelen betekent voor Joy Dekok niet alleen positieve gevoelens hebben, het kunnen ook andere emoties zijn als vervreemding, woede, weerzin, afzetten tegen conventies, verzet. Ze kunnen tijdelijk zijn, een moment, of langer blijven.

Momentopnames maken, de snelle shots, dat is niet wat Joy boeit; ze wil ook zichzelf laten zien in wat ze gezien en ervaren heeft en geeft het beeldmateriaal meerwaarde door er een persoonlijke dimensie aan toe te voegen. Dat proces gaat net zolang door tot het beeld voor haar kloppend is. Juist die persoonlijke toevoeging maakt het tijdloos en soms ook intiem. En dat is iets dat vaak ontstaat tijdens het maken, ze kan het niet plannen.

Quote: “Een beeld van mij is pas echt af als ik ermee naar buiten kom”.

Portret

De portretten gemaakt door Joy omvatten meer dan alleen de buitenkant van een persoon. Ze zijn meer dan een registratie van hoe iemand eruit ziet.

“Mensen geven mij een kijkje in hun wereld en ik probeer dichtbij te komen en vast te leggen wat ik ervaar. Mijn camera ziet wat ik beleef, het is dus mijn werkelijkheid, die ik zelf maak en vervolgens intensiveer door de bewerkingen die ik daarna toepas. Daardoor versterk ik de beleving en wordt het uiteindelijke beeld bepaald.”

Quote: “Ik moet een connectie kunnen maken met mensen, dat moeten mensen willen”

Joy: “Voor mij persoonlijk is het belangrijkste deel van mijn werk dat ik er tijd en liefde in kan steken. Het gaat niet snel. Ik geef het aandacht en streef naar kwaliteit volgens mijn eigen normen, ik gebruik mijn vaardigheid en de technieken die ik beheers om mijn eigen sausje en mijn eigen persoonlijke ideeën in mijn werk tot uitdrukking te brengen. ”

Zo ook in de Habitat serie. Joy heeft in deze serie vormgegeven hoe zij de kunstenaars heeft waargenomen in hun natuurlijke habitat nl. hun atelier. Het zijn geënsceneerde portretten die een uitdrukking zijn van hoe zij de kunstenaar in zijn atelier heeft ervaren.

Vrij werk

Met sommige projecten is Joy maanden bezig, die ontwikkelen zich heel geleidelijk. Dat geldt met name ook voor het vrije werk .

Hierbij gaat het om opgebouwde beelden bestaande uit verschillende voorwerpen en situaties die de kunstenaar zelf heeft samengebracht. Joy: ”ik probeer verhalen te vertellen die, ook in dit deel van mijn werk, niet tijdgebonden zijn. Ik wil beelden creëren die verhalen bij anderen oproepen, die een andere wereld scheppen. De kijker wordt erdoor in een andere wereld gezogen worden, een wereld die iets nieuws, onverwachts oproept.”

Ook al lijken sommige beelden donker, ze zijn niet somber, wel grappig, soms confronterend, ongemakkelijk, maar steeds is er een knipoog die het geheel relativeert. Losse foto’s zijn samengevoegd tot een eenheid en vormen zo een onverwachte invalshoek op een bepaald thema; ze roepen daarmee een totaal nieuw verhaal op of een tot nu toe ongekende associatie.

Joy gebruikt daarvoor alleen haar eigen archief met beelden, geen werk van anderen, waarmee de beelden een bepaalde intimiteit en een heel eigen karakter hebben.

Je wordt door de beelden opnieuw aan het kijken gezet, het vanzelfsprekende blijkt eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn; een nieuwe werkelijkheid toont zich. Als je goed kijkt zie je een basis die bestaat uit delen die uit de bekende wereld komen, maar toch.. de combinatie met van elementen veranderen die werkelijkheid en tonen je ineens iets totaal onverwachts.

Quote: “soms is mijn vrije werk wat ongemakkelijk, maar er zit altijd een knipoog in.”

Joy Dekok woont en werkt in Wijchen

Ineke Naber 8-01-2020